История на дънките

2017-01-20 00:31:42

5 / 5 (1 гласа)

Леви Щраус е роден на 26 февруари 1829 година в Бутенхайм, Северна Германия, в  многобройно семейство от еврейски произход. Баща му умира от туберколоза, когато Леви е едва 16 годишен Трудностите в семейството и вражеските закони, които са създадени в Бавария по това време, карат семейството да имигрира в Америка през 1847 година. Те потеглят към Ню Йорк, където двамата по-големи братя на Леви работят в текстилна фабрика.

Истинското име на Щраус е Льоб, но след имиграцията в Америка сменя името си на Леви.

Тръгвайки по следите на златната треска, през 1853 година Леви Щраус се преселва в Сан Франциско.  Там Леви, брат му Луис и зет им основават магазин за платове и галантерийни изделия, фирмата е наречена „ Леви Щраус и КО”. Те бързо развиват магазина и започват да предлагат разнообразни стоки и цялостно облекло за търсачите на злато.

Леви бързо разбира, че златотърсачите имат нужда от наистина здрави панталони за своята работа. Поръчал първите панталони на шивач, а за изработката им Щраус предпочел брезента, които носел със себе си  Така предшествениците на съвременните дънки били кафяви, съставени от конопен брезент и допълнени с тиранти. Първият им купувач обаче бил толкова въодушевен от тях, че цяла нощ кръстосвал града и разказвал на всекиго.

Панталоните бързо претърпяват промени, скоро изобретателят започва да използва деним (памучен плат) за изработката им, а самият плат се оцветява в синьо с индиго. Единствения недостатък били джобовете, които все още не били достатъчно здрави, за да съхраняват златотърсачите метали от мините.

Платът за изработването на дънките идва от Генуа, италианският плат пристига с щампа Genes, оттам идва и произнасянето  джинси на английски. А когато свършва брезента, Щраус поръчва плат от Ним, Франция, оттам идва и другото им наименование: деним ( de Nimes).

През 1870 година, на шивачът емигрант от Рита- Джейкъб Дейвис му хрумва идеята да нитва краищата на джобовете. Докато работи върху чифт здрави панталони за местен мъж, той открива няколко медни нитове, така така открива, че може да подсили панталоните слагайки нитове на няколко ключови места. Но понеже няма достатъчно пари, за да осъществи идеята за подсилване на джобовете, той се обръща към Леви Щраус, за да му заеме необходимия плат. До 1872 година идеята е вече факт, а на 20 май 1873 година Щраус и Дейвис получават патент. Той излиза на името на двамата изобретатели под номер 139 и 121 „за подобряването на закрепването на отворените джобове”, до края на същата година две фабрики произвеждат дънките и са продадени 70 500 бройки. Още същата година Дейвис започва да минава задните джобове на дънките с оранжев двоен тегел. По този начин се отличават от конкуренцията, а този знак също е регистриран като фирмен.

Първоначално малкото джобче на дънките било с практично приложение- за да се прибира злато в него, но по късно придобива модерното излъчване да съхранява часовник на верижка.  С годините джобчето става все по-малко, тъй като този тип часовници не са актуални, но дизайнът остава запазена марка.

Конкуренцията е твърде голяма до 1890 година 535 предприятия произвеждат дънки. Около тази година „Леви Щраус и Ко” произвеждат дънките 501, създаден по името XX. Те са били изключително близки до съвременния модел 501, дъгообразните шевове са ги отличавали още тогава. По късно са претърпели промени като добавянето на кожен етикет през 1896 и втори заден джоб ( 1901). От 1922 започват да се произвеждат дънки с гайки на колана, тогава дънките вече не са само работнически дрехи, те стават модерно облекло.


Невалидно

Невалиден